S. B. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir Ülgü:
“e-Nabız Bakanlığımızın son yıllardaki en önemli bilişim projesidir”
e-Nabız’ın Sağlık Bakanlığının vatandaşlara yönelik en gelişmiş teknoloji olduğuna değinen S. B. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir Ülgü, vatandaşın kendi sağlık bilgilerine erişebilmesi ve sağlık kayıtlarını yönetebilmesini sağlayan e-Nabız sisteminin en önemli ayağının sağlık tesisleri olduğunun altını çizdi.
Sağlık ve bilişim profesyonellerini buluşturan HIMSS EMRAM Eğitim Konferansı ve Sağlık Bilişimi Fuarı, 26-27 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul Green Park Pendik Hotel’de ziyaretçilerini ağırladı.
HIMSS Türkiye 2016’ya katılacak hastane personeli ve yöneticileri bilgilendirmek için e-Nabız sistemine yönelik bir tanıtım standı planlayan Sağlık Bakanlığı, standında e-Nabızla ilgili bilgi verdi.
Sektöründe lider yerli ve yabancı sağlık bilişimi kurumları ile sağlık bilişimi ve dijital hastanecilik alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren HIMSS Türkiye 2016, Sağlık Bakanlığı tarafından e-Nabız ile ilgili oturum da gerçekleştirdi.
Dr. M. Mahir Ülgü e-Nabız hakkında bilgi verdi
e-Nabızın Sağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu dijital bir sağlık arşivi ve iletişimi sistemi olduğunu ifade eden S. B. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir Ülgü, “Sağlık sunucuları ve hasta arasındaki veri paylaşımı esasına dayanarak çalışan bu sisteme vatandaşlar e-Devlet kapısı üzerinden e-Devlet şifresi, mobil imza ya da elektronik imzaları ile girebiliyor, dilerlerse aile hekimlerine başvurarak geçici e-Nabız şifrelerini SMS olarak temin edebiliyor” dedi.
E-Nabızda vatandaşların sistemin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak ambulans çağırdığında kısa süreli olarak konum ve acil sağlık verilerini 112 sağlık ekipleri ile paylaşabildiğine değinen Dr. Ülgü, bu sayede en uygun ambulans ve sağlık ekibinin olay mahalline hızla ulaşmasının sağlandığını söyledi.
Güvenlik konusunda ise; e-Nabız’ın en büyük özelliğinin sağlık verilerini yönetme yetkisinin sadece ve sadece vatandaşın kendisinde olması olduğunu vurgulayan Dr. Ülgü, “Yani vatandaşlarımız hangi bilgilerinin sistemde yer alacağına, hangi verisini, hangi hekimle ve ne kadar süreyle paylaşacağına kendisi karar veriyor. Kişi istediği verileri sistemden silebiliyor, hatta sisteme hiç kaydolmasını istemediği bir sağlık işlemi gerçekleştirecekse sistemi süreli olarak veri almaya kapatabiliyor ve o tarihlerde gerçekleşmiş hiçbir sağlık hizmeti kişinin e-Nabız sayfasında görünemiyor. Kişi sistemi hiç kullanmak istemiyorsa komple kapatabiliyor. Tüm bu özellikleriyle e-Nabız, vatandaşların sağlıklarını 7/24 yönetme imkanı sunarak Türkiye’de sağlıkta yeni bir dönem başlattı. Şu anda geliştirilen Bulaşıcı Hastalık Takip Sistemi, Sporcu Sağlığı Sistemi, gebe takibi, aşı bilgilendirmeleri gibi projeleriyle de sağlığın her alanında hizmet verecek” şeklinde konuştu.