Trafik güvenliği konusunda bilinç oluşturma ve farkındalık yaratmak amacı ile ülkenin en büyük etkinliği olarak öne çıkan Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi, Türkiye’nin önde gelen birçok kurum ve kuruluşunu 8. kez bir araya getirdi. Etkinlikte konuşan Başbakan Binali Yıldırım, trafik kazalarında insan hatalarının yüksekliğine dikkat çekerek “En iyi yolu, en akıllı aracı yapsanız da insan hatalarından kaynaklı trafik kazalarının önlemenin yolu eğitimden geçiyor” dedi.
Trafik güvenliğinin zirvesi olma özelliği taşıyan 8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi, Trafik güvenliğinin paydaşı olan pek çok kurum ve kuruluşu bir araya getirdi. İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının himayelerinde yapılan 8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi, 16 -18 Kasım tarihleri arasında Ankara Congressium (ATO) kongre ve fuar merkezinde gerçekleşti. 86 katılımcı kurum ve kuruluş ile 10.000 m2 alanda gerçekleşen etkinliği en az 8000 kişi ziyaret etti.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Polis Akademisi Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ve Türkiye Sigorta Birliği gibi kurumların öncülüğünde, Ekspotürk organizasyonu ile yapılan etkinlik, Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile açıldı.
Başbakan ile birlikte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Vali Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok açılışta hazır bulundu.
Başbakan Binali Yıldırım:
“Fuar alanında sergilenen yerli ve milli, akıl teri, alın teri ürünleri birlikte gördük”
İşimiz milletin yolunu açmak, milletin yolunun üzerindeki engelleri kaldırmaktır, diye sözlerine başlayan Başbakan Binali Yıldırım, trafik güvenliği açısından gelişmeler olduğu halde gelinen noktayı yeterli görmediklerini söyledi. Yeni yapılan akıllı yollar ile bölünmüş yolların hayat kurtardığına dikkat çeken Yıldırım, eskiden yol kusurlarından kaynaklı kazaların oranı yüksekken şimdi yeni yolların yapılması ile birlikte insan hatası kaynaklı kazaların sayısının arttığına dikkat çekti.
Türkiye’nin son 15 yılda her alanda geliştiğini belirterek, 80 yıl önce yüzde 95 karayoluna bağımlı ulaşım modelinin çeşitlendiğini, hava ve demiryollarında da büyümeler kaydettiklerini ifade eden Yıldırım, karayolunun ulaşımdaki payını yüzde 80’in altına geriletmenin gerektiğini kaydetti.
En iyi yolu, en akıllı aracı yapsanız da insan hatalarından kaynaklı trafik kazalarının önlemenin yolunun eğitimden geçtiğini belirten Başbakanı Binali Yıldırım, “Trafik güvenliğinin geliştirilmesi, iyileştirilmesi noktasında bu etkinliğin fuar alanında sergilenen yerli ve milli, akıl teri, alın teri ürünleri birlikte gördük” dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu:
“Türkiye’yi hep birlikte daha güvenilir ve kuralların uygulandığı bir ülke haline getirmeyi amaçlıyoruz”
Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi ile trafik güvenliği konusunda toplumsal farkındalık yaratılması ve paydaşlarla görüş alışverişinde bulunulmasının amaçlandığına dikkat çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye’yi hep birlikte daha güvenilir, her türlü kuralın uygulandığı bir ülke haline getirmeyi amaçlıyoruz” dedi. “Bir taraftan kural getireceğiz, bir taraftan özel sektöre güveneceğiz, bir taraftan insanımızı eğiteceğiz” diye sözlerini sürdüren Bakan Soylu, yılda 1 milyon araç ve sürücünün trafiğe katıldığı ve trafik kazalarında yılda 7 bin 300 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşarak, trafik konusunda eğitim ve denetim faaliyetlerine özel önem verdiklerini vurguladı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz:
“Bu etkinliğin trafik kurallarına uyma bilincine katkıda bulunmasını umut ediyorum”
Eğitimin her kademesinde trafik bilincinin kazandırılması gerektiğine işaret eden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, okul öncesi eğitimden ilkokul, ortaöğretim ve liselere kadar trafik bilincinin oluşturulması konularında dersler verildiğine değindi. Trafik eğitimiyle ilgili çalışmaların yaygın eğitim kurumlarında da devam ettiğine değinen Yılmaz, bunların başında trafik ve sürücü eğitimlerinin geldiğini ifade etti. Trafik kurallarına uyma konusunda insanın kendine ve topluma karşı yükümlülüğü olduğuna vurgu yapan Bakan Yılmaz, “Trafik kurallarına uyma bilinci ve trafik adabı toplumun adabıdır. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisinin bu bilince katkıda bulunmasını umut ediyorum” şeklinde konuştu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan:
“Artık uluslararası standartlara uygun, geliştirilmiş sürüş konforu ve trafik güvenliğini azami ölçüde sağlayan yollar yapılıyor”
Akıllı yolların geleceğin yolları olduğunu vurgulayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Yol ile araç arasında interaktif iletişim ortamı sağlanması, trafik güvenliği ve seyahat rahatlığı faktörünün mümkün olan en üst düzeye çıkarılması noktasında akıllı yollar geleceğin yollardır” dedi. İnşa ettikleri yollar ve akıllı ulaşım sistemleriyle ülke trafiğini son 15 yılda yeniden tasarladıklarını ve imar ettiklerini belirten Bakan Arslan, erişim ve ulaşıma 362 Milyar TL yatırım yapıldığını, bunun 227 milyar TL’sinin karayolları için harcandığını ifade etti.
Geçmişte “tekerlek dönsün” anlayışıyla yol yapılırken, bugün gelinen noktada artık uluslararası standartlara uygun, geliştirilmiş sürüş konforu ve trafik güvenliğini azami ölçüde sağlayan yollar yapıldığını vurgulayan Bakan Arslan, “yol konforunun artmasıyla yakıt ve zaman tasarrufu sağlanarak, sera gazı salımı ve bakım masrafının azalmasıyla yılda 17 milyar lira tasarruf elde edildi. Trafik güvenliğini artırmak için başvurulan en önemli tedbirlerden biri olan akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaşması adına çok önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Vali Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok:
“Karayolu trafik güvenliği polisiye tedbirlerle değil, sağlıklı bir ulaşım alt yapısı, yol kullanıcılarının eğitimleri gibi önlemlerle sağlanır”
Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisinin, ulaşım sektörünü temsil eden tüm katmanları içine alan, yabancı ülke temsilcilerinin de katılım sağladığı, Türkiye’de karayolu trafik güvenliği alanında icra edilen önemli etkinliklerden biri haline geldiğini belirtti.
“Yol alt yapılarının iyileştirilmesiyle birlikte araç teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ve tescilli araç sayısındaki yükseliş, karayollarındaki trafik yoğunluğunun da artmasına neden olmuştur” diyen Altınok, denetim hedeflerini sürekli gözden geçirdiklerini ve yeni denetim metotları geliştirdiklerini bildirdi.
Altınok, konuşmasını “Trafik güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili en önemli hedefimiz, yapmış olduğumuz denetim faaliyetlerini akıllı ulaşım sistemleriyle destekleyerek, sürücüler üzerindeki denetim görünürlüğünü artırmak ve bu suretle algılanan yakalanma riski duygusunu yükselterek trafik kazalarını en aza indirmektir” şeklinde sürdürdü.
Türkiye’nin en büyük trafik güvenliği etkinliği
7’den 70’e herkesin trafik ve trafik güvenliği ekseninde bir etkinlik bulabildiği 8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisinde, B2B görüşmeleri, paneller ve workshoplar gibi profesyonel içeriklerin yanı sıra tiyatro, boyama etkinlikleri, deneyim alanları gibi çocuklara yönelik sosyal etkinlikler de yer aldı. Türkiye’de düzenlenen; kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, STK yetkilileri, diğer paydaşlar ve trafik güvenliği konusunda duyarlı tüm vatandaşların bir araya geldiği organizasyon Türkiye’nin en büyük trafik güvenliği etkinliği olarak öne çıktı.
Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumunda, katılımcıların bir değer elde edebilmesi adına Trafikte Saygı, Trafik Güvenliği ve Medya, Uluslararası Trafik Güvenliği Uygulamaları ve Akıllı Ulaşım Sistemleri gibi 9 farklı başlıkta 50’nin üzerinde panelistin katılımı ile “nitelikli bilgi paylaşımı” gerçekleşti. Ayrıca sosyal etkinliklerin olduğu “eğlenceli bilgi paylaşım alanları” ve Trafik Güvenliği ile ilgili ürün, hizmet ve teknolojilerin yer aldığı “Teknoloji paylaşım alanı” da ziyaretçiler tarafından tecrübe edildi.