HIMSS Türkiye 2016’da Türkiye’de sağlık bilişimi konuşuldu

Türkiye, sağlıkta dijitalleşme sürecinde küresel bir güç haline geldi
HIMSS Türkiye 2016, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ve HIMSS Başkanı H. StephenLieber’in katılımı ile açıldı. HIMSS Türkiye 2016’da konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, dijital hastane kavramının sağlık sektörünün tüm dinamiklerini pozitif anlamda etkileyecek bir güce sahip olduğunu belirtti.HIMSS Başkanı H. StephenLieber ise Türkiye’nin kısa sürede 17 hastanesini HIMSS EMRAM 6 seviyesine çıkararak Avrupa’nın öncüsü haline geldiğini ifade etti. Avrupa’da sadece 4 hastanenin sahip olduğu Seviye 7 derecesine Türkiye’den de bir hastanenin layık görüldüğünü söyledi.
Kamu ve özel sektör, tüm sağlık bilişim dünyasının bir araya geldiği HIMSS Türkiye 2016, bugün, İstanbul Green Park Pendik Hotel’de ziyaretçilerine kapılarını açtı. Sağlık Bakanlığı ve HIMSS Avrupa işbirliğiyle düzenlenen HIMSS Türkiye 2016, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ve HIMSS Başkanı H. Stephen Lieber’in konuşmalarıyla açıldı.
“Dijitalleşen dünya insan hayatı açısından yeni fırsatlar yarattı”
Açılışta konuşan ve içinde bulunduğumuz yüzyılın tüm iş süreçlerini temelden değiştirdiğini söyleyenSağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Sağlık Bakanlığı olarak bilişim teknolojileri ile tüm üretim ve hizmet sektörlerini biraraya getirmeyi hedefleyen 4. Endüstri devrimine kayıtsız kalmadıklarını belirtti.
Zaman ve mekan kavramının yerini istediğiniz yer ve zamanda sürece dahil olabileceğiniz teknolojilere bıraktığını vurgulayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Dijitalleşen dünya ve iş yaşamı hem insan hayatı hem de biz sağlıkçılar açısından yeni fırsatları ortaya çıkardı. Artık hastaların teşhis ve tedavi süreçlerine katıldığı ve sürdürülebilir sağlık politikalarının dijital veriler kapsamında ele alındığı bir hizmet sürecinden bahsediyoruz. Bu bağlamda dijitalleşme, teknolojik araçların sağlık sektörüyle entegrasyonu, mobil sağlık araçlarının etkin kullanımı, büyük veri uygulamaları ile teşhis ve tedavi süreçlerinin yönetimi gibi uygulamalar, sağlık profesyonelleriyle hastanelerin ilaç gibi, iğne gibi vazgeçilmez unsuru haline geldi” şeklinde konuştu.
HIMSS Türkiye 2016’daSağlık Bakanlığı olarak gelinen noktanın katılımcılarla paylaşılacağını ve gelecek yıllara ilişkin birlikte gerçekleştirilecek çalışmalar için istişareler yapılacağını söyleyen Birinci, bu kongrede konuşulan şehir hastanelerinde bilişim çözümleri, kişiselleştirilmiş tıp, e-sağlık uygulamaları gibi konuların önümüzdeki yıllarda da tüm sağlık çalışanlarının gündeminde olacağını ifade etti.
“Türkiye küresel ölçekte sağlıkta dijitalleşme konusunda örnek uygulamalar geliştiriyor”
Sağlık Bakanlığı olarak özellikle son 10 yıldır gerçekleştirilen değişim programı kapsamında toplumun her kesiminin sağlık hizmetlerine erişimini maksimum seviyeye yükselterek önemli bir başarıya imza attıklarını kaydeden Dr. Şuayip Birinci, “Artık küresel ölçekte sağlıkta dijitalleşme kavramını yakalayan ülkeler kategorisinde örnek teşkil edecek uygulamalar geliştiriyoruz. Dijital hastane kavramı sağlık sektörünün tüm dinamiklerini pozitif anlamda etkileyecek bir güce sahip. Sağlık tesislerimizde dijitalleşme, doktorlarımızın daha hızlı ve etkin bir şekilde teşhis ve tedavi süreçlerini yönetmelerini, hastalarımızın ise kendi sağlıklarını kontrol altında tutarak daha sağlıklı bireyler olarak hayatlarını sürdürmelerini mümkün kılıyor. Bununla birlikte sağlık yöneticilerinin de çok daha rasyonel ve hızlı çözüm üretmelerine imkantanıyor” dedi.
Sağlık Bakanlığı olarak bilişim odaklı projelerin karşılığını e-Türkiye ödül töreninde 2 ödüle layık görülen tek kamu kurumu olarak aldıklarını söyleyen Birinci, bu ödüllerin “kamu kurumları arasında 2015 yılında en iyi dijitalleşen kurum” ve “e-Nabız kişisel sağlık sistemimiz ile gelen kamudan vatandaşa en iyi uygulama” ödülü olduğunu belirtti.
“Türkiye Avrupa’da öncü”
Açılışta konuşan ve Türkiye’nin küresel anlamda teknolojiyi kullanma bakımından ileri ve öncü bir duruma geldiğini ifade eden HIMSS Başkanı H. Stephen Lieber, “HIMSS Türkiye 2016’da İspanya, Hollanda ve Almanya’dan sonra Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz. HIMSS’inakreditasyon ve standart modeli EMRAM’da 7 seviyesine gelen bir hastaneyi ödüllendireceğiz. Ayrıca 17 tane EMRAM 6. Seviyeye gelmiş hastane bulunuyor. Burada büyük bir gelişmeden bahsediyoruz.Türkiye’nin Avrupa’da öncü olduğunu görmekteyiz. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar diğer ülkelerin de örnek alacağı bir işbirliği olarak öne çıkıyor” dedi.
Bilgi teknolojilerinin sağlık hizmetlerinin sunumunda ve geliştirilmesinde en uygun ölçüde kullanımının hastanelere güvenli ve iyi bir sağlık hizmeti verme imkanı sağlayacağınadeğinen Lieber,konuşmasını “HIMSS olarak 65 binin üzerinde bireysel üyesi ve yüzlerce kurumsal üyesi olan ve kar amacı gütmeyen bir kurumdan bahsetmekteyiz. Misyonumuz dünya genelindeki hastane ve hükümetlere teknolojinin sunduğu nimetlerden yararlanmaları konusunda destek olmak ve tavsiyeler vermektir” şeklinde sürdürdü.
Hasta güvenliği ve memnuniyeti ile kalite çıktıları ve yatırımların geri dönüşüne bakıldığında, dijitalleşme konusuna daha fazla fon ayırmanın kurumlara büyük başarılar sağladığına değinen Lieber, “Dijitalleşme ilerledikçe hastane daha da verimli, güvenli ve etkin bir hale geliyor. Türkiye, vatandaşlarına verdiği hizmetle bu anlamda dünyanın geri kalanına ayak uydurabiliyor” şeklinde konuştu.
Seviye 6: Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Mersin Erdemli Devlet Hastanesi, Rize Devlet Hastanesi, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi, İzmir Katip çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi, İzzet Baysal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Giresun Tirebolu Devlet Hastanesi, Balıkesir Bandırma Devlet Hastanesi, Muğla Milas Devlet Hastanesi, İzmir Urla Devlet Hastanesi, İzmir Bergama Devlet Hastanesi, İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul Dr Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Siirt Kurtalan Devlet Hastanesi
Seviye 7: İzmir Tire Devlet Hastanesi